College van Willem Holleeder

Gisteravond was het zover. Willem Holleeder, a.k.a. De Neus, was te gast bij College Tour en werd door Twan Huys en een zaal vol studenten aan de tand gevoeld.

Tijdens het college kwam zijn jeugd ter sprake waarin hij zegt mishandeld te zijn door zijn vader en dat hij op straat is opgegroeid. Ook de heineken ontvoering passeerde de revue en nog meer zaken waar hij van verdacht wordt.
Over het algemeen kwam Holleeder over als een eerlijke man die daar zat zonder slechte bedoelingen. Hij zei dat hij wilde meewerken omdat het hem leuk leek om met studenten te praten.Hij beweerde alle vragen naar waarheid te beantwoorden, al gingt dat af en toe een beetje stroef. Zodra het  over de vele liquidaties ging waar hij van verdacht wordt besluit hij verstandig te zwijgen.

Vooraf had bijna heel Nederland een mening over de uitzending. Vele praatprogramma’s, radiozenders, kranten en tijdschriften  hadden er aandacht aan besteed. Hij kreeg al snel de bijnaam ‘knuffelcrimineel’. Daarmee wordt bedoeld dat hij naar de media gaat om zichzelf goed te praten en te bewijzen dat hij niks op zijn erfstok heeft om vervolgens het medelijden van het volk op te wekken. Als je het mij vraagt was dit niet zijn bedoeling en wilde hij gewoon praten met Twan Huys en de studenten zonder te veel weg te geven. Hij blijft zakelijk, professioneel en geeft over het algemeen eerlijk antwoord. Naar mijn mening is het interessant en leerzaam om een van de grootste criminelen van Nederland op deze manier te leren kennen.
Ik ergerde me echter kapot aan de studenten in de zaal die de topcrimineel benaderde met ‘je’ en ‘jij’ en totaal geen respect toonden. Ook al is hij een crimineel en heeft hij vreselijke dingen gedaan. Je hoeft geen respect voor de man te hebben, maar dat betekent niet dat je hem gelijk als een kind moet behandelen. Holleeder heeft zijn tijd uitgezeten voor wat hij heeft gedaan en ik vind dat hij dan ook op een beschaafde manier behandeld moet worden.

Is het verantwoord om criminelen als Holleeder een podium te geven in de media? En gaan er nu meer criminelen de media opzoeken? Worden dit de nieuwe BN’ers? Dat zijn de vragen die in het Nederlandse medialandschap rondspoken.

Klik hier om de volledige aflevering te zien met Willem Holleeder.

Plaats een reactie